Terug naar blog

Trouwen met een buitenlander

Trouwen met een buitenlander

Het gebeurt steeds vaker, we willen trouwen met een buitenlander! We kijken steeds verder dan onze eigen grenzen en worden smoorverliefd op die sexy latino, die knappe señor of die blonde Viking uit Scandinavië. Reizen is populairder dan ooit en dan is de kans groot dat die vakantieliefde ontplooid tot meer dan alleen een summer fling. Na een tijdje long-distance is het logisch dat jullie klaar zijn voor de volgende stap: trouwen! Superleuk, Gefeliciteerd! Let op, trouwen met een buitenlander vergt extra voorbereidingen. Hieronder lees je de 5 belangrijkste zaken die jullie in orde moeten hebben om jullie mooiste dag onvergetelijk te maken!

Trouwen met een buitenlander in Nederland

Wanneer je wilt trouwen met een buitenlander in Nederland is het belangrijk om je goed voor te bereiden, zodat jullie niet voor verassingen komen te staan en kunnen genieten van de liefde voor elkaar. Naast het identiteitsbewijs van je liefje en de geboorteakte (vanuit de gemeente waar hij/zij geboren is) zijn de volgende 5 stappen van belang:

1.Verklaring geen schijnhuwelijk
De allereerste stap richting jullie huwelijk is het invullen van de ‘verklaring geen schijnhuwelijk’. Dat betekent dat jullie beide verklaren niet te trouwen met als doel een verblijfsvergunning te bemachtigen.

2.Ongehuwdverklaring
Om aan te tonen dat jouw ‘significant other’ niet nog in het buitenland getrouwd is of al een geregistreerd partnerschap heeft, is een ‘ongehuwdverklaring’ veplicht. Deze vraag je aan in de laatste buitenlandse woonplaats van jouw partner. Vervolgens is het van belang deze verklaring te legaliseren, zodat deze ook in Nederland geldig is.

3.Verklaring omtrent het verblijfsrecht
Stap drie is het verkrijgen van een ‘verklaring omtrent het verblijfsrecht’. Komt jouw partner van buiten de EU, dan is deze verklaring noodzakelijk.

4.Dubbele nationaliteit
Wanneer jij en/of je partner een dubbele nationaliteit hebben, dat wil zeggen naast de Nederlandse nationaliteit ook nog een andere nationaliteit, dan is het noodzakelijk om te voldoen aan de eisen die het Nederlands recht voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft vastgesteld. Deze zijn terug te vinden op de website van de Rijksoverheid.

5.Verblijfsvergunning
Direct samenwonen na jullie droomhuwelijk klinkt als een sprookje! Let op, het is belangrijk om eerst een verblijfsvergunning te regelen. Deze kunnen jullie aanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Zij zijn verantwoordelijk voor de toekenning van verblijfsvergunningen voor buitenlandse partners.

Wanneer jullie al deze documenten (+ kopieën) op orde hebben, ingeleverd hebben bij de Nederlandse ambassade en goedkeuring hebben ontvangen, is het eindelijk tijd voor de leukere taken die behoren bij het organiseren van jullie bruiloft!

Nog 1 laatste tip, start op tijd met het aanvragen van bovenstaande documenten, soms kan het namelijk erg lang duren. Ook is het belangrijk om te weten wat de maximale verloopdatum is van jullie documenten en of jouw gemeente nog meer/extra documenten nodig heeft.

En dan gaat het echt beginnen: jullie kunnen in ondertrouw gaan!

Benieuwd geworden wat ik voor jullie kan betekenen? Neem gerust contact op.